Хонконг отбелязва петгодишнината на Движението на чадърите

Ше има голям митинг и протестно шествие
28 сеп 2019 11:36, Анисия Иванова
8
Хонконг отбелязва петгодишнината на Движението на чадърите
Снимка: БТА

Един от водачите на продемократичното протестно движение в Хонконг Джошуа Уон каза, че ще се кандидатира на местните избори през ноември, съобщи Асошиейтед прес. Той обяви това пред репортери преди началото на голям митинг по случай петгодишнината на Движението на чадърите, което го изстреля на световната сцена, предаде ДПА.

През септември 2014 г. хиляди жители на полуавтономния китайски район окупираха Централния й квартал в мирен протест срещу закон, изискващ кандидатите за ръководител на изпълнителната власт да бъдат предварително одобряване от Пекин.

Акцията на Движението на чадърите срещу опитите на Китай да затегне контрола върху Хонконг продължи 79 дни, а Уон се превърна в неин говорител пред света.

Днес Уон обяви, че вече отговоря на условията да се кандидатира за член на общински съвет - навършил е изискваната от закона възраст и не му е била налагана присъда от повече от три месеца затвор. Той заяви, че ако не бъде допуснат до участие в избори, това ще бъде забелязано и по света, и от жителите на Хонконг и Пекин и управниците в Хонконг "ще трябва да платят цената за това свое решение".

През юни, когато в Хонконг започна нова вълна от протести срещу подготвян законопроект за екстрадиране в Китай, Уон бе освободен след излежаване на двумесечна присъда, свързана с участието му в Движението на чадърите. След това той беше отново арестуван и освободен под гаранция за участие в неразрешен протест този месец.

Хонконгския Фронт за граждански и човешки права, който през юни организира протестно шествие с участието на един милион души, съобщи, че е получил разрешение от полицията за днешния митинг.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: КитаймитингХонконг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Хонконг китайците не са редуцирани от комунистическите хайки на Мао и не могат да се примирят с неправдата и подтисничеството. В континентален Китай е извършена чистка разбирай геноцид над всички непокорни и там съвсем лесно и безпроблемно комунистите могат да прокарват всякакви мракобесни и репресивни закони укрепващи властта им. Това е причината и в Русия никога да не може да има свободомислие и демокрация.
7
0
 
0
 
! Отговори
Иличовск преди 4 години
Ленин на подобни им е викал "полезни и диоти".Само дето тия са вредни. За Китай. Полезни - за САЩ.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ли са физиономиите на "демократичния протест"? *** в Китай изглеждат доста по-нормални.
5
1
 
3
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Спокойно могат да си протестират още 5 години,а през това време делът на Хонгконг в БВП на Китай съвсем ще намалее,както и значението му.Тогава има да се оплакват на арменския поп....
4
2
 
5
 
! Отговори
демократ преди 4 години
Китай да почерпи опит от французите, испанците и сащ, как се бие, осакатява и убива "демократично".
3
2
 
3
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Съмняваме, че накрая, чадърите ще им ги заврат.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко продемократично протестно движение работи за издигането и влизането на някой такъв Джошуа във властта, а не за подобряване на положението на подскачащия матрял.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чадъраджиите да внимават да не прекрачат червената линия, че зад нея следва Тянянмън.